PLACES Academy

Brug historiefortælling i klasseværelset

Velkommen til PLACES-historierne

Her finder du otte historier, der er skabt specielt til at skabe læring og engagement omkring FN’s bæredygtige mål og EU som en aktiv spiller for at skabe en bæredygtig udvikling.

Historierne er velegnede til at arbejde med forskellige aspekter af FN’s verdensmål nr. 3, 4 og 10 med særligt fokus på trivsel, samarbejde og inklusion. Nogle af historierne berører også emner relateret til andre SDG’er eller samarbejdet mellem landene i EU.

Hver historie er blevet tagget med nogle af de emner, som vi synes historien inviterer til at tale om. Disse tags er kun til dig som underviser for at få et hurtigt overblik. At afsløre dem for eleverne på forhånd er ofte uhensigtsmæssigt både for deres oplevelse af historien og for deres motivation og evne til at inkludere deres egne erfaringer og til at bruge legende aktiviteter til at nå frem til de erkendelser, hver historie er en mulig indgang til.

I klasseværelset kan du opleve historierne på mange forskellige måder.

For eksempel:

Se en eller flere indspillede versioner sammen.

Du (læreren) kan se historierne alene og fortælle dem til klassen på din egen måde.

En eller flere af eleverne kan se en af historierne og fortælle den til jer andre.

Aldersgrupper og slutninger

Fortællingerne er designet til to forskellige aldersgrupper og videoerne er tilgængelige i to versioner, med og uden slutning. Dette gør det muligt at arbejde med fortællingerne på mange forskellige måder.

For eksempel:

I kan lytte til historien sammen og derefter gå i grupper for at forestille jer slutningen.
I kan lytte til hele historien og gå sammen i grupper og debattere ved hjælp af refleksionskortene til eleverne.
De ældre elever kan lytte til historierne og fortælle dem til de yngre elever.
Eleverne kan ændre historierne, så de passer bedre til et publikum på deres egen alder.

Husk, at du her finder tips og vejledning til, hvordan du som lærer selv kan arbejde med at fortælle historier. Du kan også bruge mange af disse tips til at vejlede dine elever, når de også begynder at fortælle.

Aktivitetsforslagene på PLACES aktivitetskortene med Historieknogler passer til alle historierne. Det samme gør aktiviteterne på kortene Legende fortællebyggeri, Historier, der bevæger, Fortælleteater og At lege med variationer over en historie.

Kort, der passer særligt godt til bestemte historier, nævnes ud for de enkelte historier.

God fornøjelse!

Dragedanserne – fuld længde

Dragedanserne – ingen slutning

Dragedanserne – verdensmål 4 + 10 – aldersgruppe 8-10

Kun én gang om året kommer de. Dragerne. Og de hviler kun én nat i hulerne på toppen af bjerget. Så er det tid til dragondanser-testen.

Man kan kun bestå, hvis man får fat i et drageskæl, så gennem året har elever i de to landsbyer for foden af bjerget øvet sig i kunsten at bruge net og kniv. Men de gør det på helt forskellige måder.

Vi synes, at denne historie egner sig særligt godt til at arbejde med PLACES aktivitetskortet Historie-knogler – Dragedanserne og Det vilde kort – lærer for en dag.

#præstationsangst #samarbejde #inklusion #proces versus test

Suppe på en sten – fuld længde

Suppe på en sten – ingen slutning

Suppe på en sten - verdensmål 10 – aldersgruppe 8-10

Solen skinner ned på en almindelig lille by. Den slags by, hvor de fleste kender hinanden, men mange holder sig for sig selv. På netop denne dag stopper en mærkelig varevogn i byparken, og en lille familie kommer ud med en meget speciel sten.

Denne historie er en variation over et traditionelt folkeeventyr, der kan findes i forskellige versioner i hele Europa. Den eller de fremmede er nogle steder en gruppe som i denne version, andre steder en enlig munk, soldat eller vagabond. I Nordeuropa er stenen oftest et søm, mens det i andre lande kan være helt andre ting. Men vi deler den grundlæggende historie.

Vi synes, at denne historie egner sig særligt godt til at arbejde med PLACES aktivitetskortet Historie-knogler – Suppe på en sten og At lege med variationer over en historie.

#økonomisk ulighed #social inklusion #samarbejde.

Hyttetur – fuld længde

Hyttetur – ingen slutning

Hyttetur – verdensmål 3 – aldersgruppe 8 -10

Bella og Gustav kan aldrig blive enige om noget. Og at samarbejde? Glem det! Men på hytteturen sker der noget meget mærkeligt.

Vi synes, at denne historie egner sig særligt godt til at arbejde med PLACES aktivitetskortet Legende fortællebyggeri og Det vilde kort – I mine sko.

#konfliktløsning #forståelse af forskellige perspektiver #klassens sociale funktion.

Lammer – fuld længde

Lammer – ingen slutning

Lammer – verdensmål 3 + verdensmål 4 – aldersgruppe 8-10 og 11-14

14-årige Michael bliver kaldt ‘Lammer’, fordi giver sine klassekammerater lammere ved at slå dem meget hårdt på deres skuldre. Det er på en måde blevet en del af hans rolle i klassen. Og han spiller den godt. Men en dag skal han ved en fejl være vikar i 2. kl., og der er en konflikt i deres klasseværelse. Hvad skal han gøre? Uddele lammere?

Vi synes, at denne historie egner sig særligt godt til at arbejde med PLACES aktivitetskortet Historieknogler – Lammer og Det vilde kort – lærer for en dag.

#ikke-voldelig konfliktløsning #elev-til-elev-læring, #mental sundhed #evnen til forandring

Max filter – fuld længde

Max filter – ingen slutning

Max filter – verdensmål 3 – aldersgruppe 11-14

Alt på Max’ insta-profil er lækkert eller dyrt eller begge dele. Og redigeret og filtreret. For det er vigtigt, hvordan livet ser ud udefra, ikk’?

Vi synes, at denne historie egner sig særligt godt til at arbejde med PLACES aktivitetskortet Omvendtslev.

#selvbillede #selvværd #social sammenligning #selvaccept #gruppepres

Tops – fuld længde

Tops – ingen slutning

Tops – verdensmål 3 + verdensmål 4 – aldersgruppe 11-14

Kender du den der larmende stilhed, der kan sænke sig, når læreren har stillet et spørgsmål til hele klassen? Når der ikke engang er lyden af stof mod stof som tegn på, at eleverne rækker hænderne op?

Tops løftede hånden. De andre åndede lettet op. Godt gået, Tops! Men hendes svar er forkert.

Vi synes, at denne historie egner sig særligt godt til at arbejde med PLACES aktivitetskortet Fejltagelsernes OL.

#social inklusion og eksklusion #selvværd #læringsproces #angst for at fejle #mental sundhed

Spejl! – fuld længde

Spejl! – ingen slutning

Spejl! – verdensmål 3 + verdensmål 10 – aldersgruppe 11-14

Kender du det klassiske billede af en person med en lille engel på den ene skulder og en lille djævel på den anden?

En dag vågner Anna og kan se nogen på sine egne skuldre. De er bare ikke karikaturer af godt og ondt, men miniatureversioner af hendes forældre og andre mennesker, der har en mening om, hvem hun er og hvad hun laver.

Vi synes, at denne historie egner sig særligt godt til at arbejde med PLACES aktivitetskortet Legende fortællebyggeri og Det vilde kort – I mine sko.

#gruppepres #selvværd #opbakning #forståelse af forskellige perspektiver

Døde fisk – fuld længde

Døde fisk – ingen slutning

Døde fisk – verdensmål 3 – aldersgruppe 11-14

Sommerferien er lige startet og Anna og de andre fra skolen bader ved badestedet ved åen. Men senere begynder hendes hud at klø. Hun beslutter sig for at gå op ad floden for at se, om hun kan finde ud af hvorfor.

Historien kan også bruges til en samtale om samarbejde på tværs af grænser, for eksempel inspireret af PLACES infokortet EU-integration.

#miljøforurening #aktiv læring og medborgerskab #styrkelse af elever